Anem de ruta per Gandia



Amb aquesta entrada vull deixar algunes indicacions del que necessitarem per a fer la ruta per Gandia.

Als que ens agraden les aplicacions dels mòbils calcularem angles, mesurarem distàncies, utilitzarem la realitat augmentada i compartirem el nostre dia tot, tot, tot amb el telèfon. [@adelaysuscosas]
Hui hem parlat de les aplicacions: 
Però a la meua benvolguda alumna H.B. no li agrada gens la tecnologia. 
Evidentment, vol mesurar distàncies i angles per Gandia així que ací li done la solució. Amb passos i una cinta mètrica tenim les dictàncies controlades i els angles...per als angles caldrà una miqueta més d'esforç, haurà de construir-se un goniòmetre.

1.- MESURA A PASSOS
Aquest mètode consisteix a comptar el nombre de passos que fem en una certa distància.

Per determinar la longitud mitjana del propi pas, suposem que tenim marcada una distància, per exemple de 50 metres o podem estendre una cinta en un terreny pla i mesurar aquesta distància.
  • Marquem una línia a terra i retirem la cinta.
  • Caminem amb pas normal, seguint la línia, i comptem el nombre de passos que hem donat. (Fem això 2 o 3 vegades)
  • És possible que no resulte un nombre exacte de passos. Aleshores, si la resta és menor que la meitat d'un pas, pot simplement menysprear-se; si és més gran que mig pas, pot agafar-se aquesta resta com un pas sencer.
  • Dividint la distància total, en aquest cas, de 50 metres pel nombre de passos, obtindrem la longitud mitjana d'un. Aquest nombre no cal oblidar-ho.
Longitud pas=Nombre de passos / Distància coneguda
Distància que volem =(Longitud pas)·(Nombre de passos)
NOTA: Assegura't d'assumir un pas còmode. Aquest mètode no tindrà utilitat si dones passos més grans o petits dels que fas habitualment, ja que sempre tornaràs a la mida del pas que et resulta còmode.

2.-  GONIÒMETRE 
Deixe un dels 8438252453 vídeos que poden trobar-se amb tutorials senzills per a construir el goniòmetre.
A més a més, es calculen altures amb ell pels carrers. És interesant que li feu una ullada.




Un dels goniòmetres que van construir fa anys un enyorat grup d'alumnes:

També deixe per a ella i per a la resta, una llista de vídeos on s’explica com mesurar altures i com aplicar el mètode de la ”doble tangent” . Açò ens serà molt útil a la passarel·la del riu.



Recordeu repassar el teorema de Thales i les raons trigonomètriques ( SOH CAH TOA )

Per últim, com que estem treballant la trigonometria i l’aplicarem molt als carrers, anirem cantant la cançò més clàssica i representativa relacionada amb el tema: “Ain’t no mountain high enogh, però l'adaptarem una miqueta cantant “Because I know the trigonometry”

No hi ha muntanya prou alta
Ni vall prou profunda
Ni riu prou ample
Que m'impedisca arribar fins a tu...
perquè jo domine la trigonometria

Des de fa anys intente que les matemàtiques tinguen la seua banda sonora i des de 2014 la trigonometria va associada a aquesta cançò de Marvin Gaye i Tammi Terrell. 
Enguany al programa OT ho sabien i l’han inclòs a una de les seues gales i, evidentment no podia cantar-la només un dels concursants, l’havien de cantar tots, perquè la trigonometria estic seguríssima que era, és i serà importantíssima en les seues vides encara que ells no ho saben.







Comentaris

Entrades populars